Hoewel het er niet al te proper uitziet, is deze witte, pluizige schimmel die plotseling op de potgrond verschijnt niet schadelijk voor je planten zelf. Wanneer schimmel echter ook op de plant zelf voorkomt, is er mogelijks iets anders aan de hand en kan je jouw plant best eens verder onderzoeken.

 

Oorzaak schimmel?
Wanneer de potgrond te vochtig wordt gehouden, heb je de meeste kans dat er schimmel op zal verschijnen. Geef je misschien teveel water? Of is er aan de onderzijde van je pot geen afwatering voorzien waardoor het water blijft staan? Dit in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en weinig aanvoer van verse lucht vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Schimmel voorkomen?
Geef je plant dus niet teveel water en probeer een laagje water in de pot te vermijden. Check steeds voor je water geeft of dit effectief al nodig is door even te voelen met een houten stokje of je vinger.

Schimmel verwijderen?
Met een beetje keukenpapier kan je de schimmel proberen wegvegen. Dit helpt bij het zichtbare deel van de schimmel. Om het ondergrondse gedeelte weg te krijgen is het belangrijk om tussen twee gietbeurten de grond volledig te laten uitdrogen. Ook kaneel of zwavelpoeder kunnen helpen indien de schimmel hardnekkig blijkt te zijn. Een laatste redmiddel is de plant verpotten. Waarbij je de wortels goed afspoelt om schimmelsporen te verwijderen. Doe dit voorzichtig, maar grondig. Maak ook de pot goed proper, voor je ‘m opnieuw vult met potgrond.

Is het wel schimmel?
Zie je een witte aanslag op je potgrond, maar twijfel je of het schimmel is? Dan kan dit ook kalk zijn uit het kraantjeswater dat je gebruikt om je planten water te geven. Regenwater gebruiken of een laagje verse potgrond toevoegen zijn hier een oplossing voor.

Ga jij aan de slag met deze tips?

Leave a Reply