Ook altijd gehoord dat planten in je slaapkamer een slecht idee zou zijn? Omdat dit zorgt voor een zuurstoftekort tijdens de nacht? Kunnen we planten dan beter helemaal bannen uit de slaapkamer? Helemaal niet!

Via fotosynthese maken planten energie aan. Hierbij worden licht en CO2 omgezet in suiker, die dienst doen als brandstof voor de plant (Lees: groeien en bloeien).
Overdag stoten planten dus zuurstof uit, terwijl ze CO2 opnemen. Omdat er ’s nachts geen licht is om het fotosyntheseproces in gang te steken, vindt een omgekeerde stofwisseling plaats. Er wordt zuurstof opgenomen en CO2 vrijgegeven.
Echter, de hoeveelheid zuurstof die planten ’s nachts opnemen is heel klein. En ook de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten is eigenlijk verwaarloosbaar.

Daarom is het doorgaans wél goed om planten in je slaapkamer te zetten. Ze zorgen voor een betere luchtvochtigheid en vormen overdag een goede buffer voor de droge lucht van je verwarming.

Let natuurlijk wel op de standplaats. Kies afhankelijk van de lichtinval en oriëntatie voor de juiste planten. Ook afstand tot het raam en de chauffage is belangrijk bij het maken van je selectie.

Benieuwd naar welke plant nu perfect in jouw slaapkamer past? Kom eens langs! In MOS en MOK sta ik je graag bij met advies.

Leave a Reply