Calathea’s zijn prachtige (bewegende) tropische planten met fascinerende bladmotieven, maar hoe kan je ze nu het best onderhouden?

Niet elke Calathea gedraagt zich gelukkig als een diva of dramaqueen. Maar algemeen gesteld kunnen Calathea’s (alsook hun neefjes en nichtjes Maranta en Stromanthe) best een uitdaging vormen.

Onderstaande tips helpen jullie hopelijk op weg naar een rooskleurige toekomst samen!

Oorsprong:
Calathea’s zijn planten die van nature voorkomen in het regenwoud van Midden- en Zuid-Amerika. Daar groeien ze afgeschermd van de zon onder andere planten.

Standplaats:
Kies dus een plekje in de schaduw, of in een stomende badkamer zonder al te fel zonlicht. Té donker is ook niet goed, want dan kan het zijn dat je bladtekening vervaagt, of dat je plant wat gaat hangen. Het is dus kwestie van zoeken naar een mooie balans.

Water:
Zowel droge voeten als water in de kelder is absoluut te vermijden. Zorg steeds voor licht vochtige potgrond. In de lente-zomer kan je 2x/week een beetje water geven. In de herfst-winter is één keer normaal gezien voldoende. Twijfel je? Check dan even met je vinger of een houten stokje. Steek deze in het zand. Is de grond nog vochtig, dan kan je gietbeurt overslaan. Voelt de grond droog? Dan geef je best een flinke scheut water.

Bloempot:
Komen er onderaan wortels uit de binnenpot piepen? Dan is het dringend tijd voor een grotere pot. Een luchtig potgrondmengsel (met bijvoorbeeld boomschors of perliet) is ideaal. Fan van terracotta? Geen probleem! Maar wees je ervan bewust dat de aarde sneller zal uitdrogen dan in een keramiek of plastic sierpot.

Met deze tips ben jij helemaal klaar om je favoriete Calathea nog jarenlang te zien groeien en bloeien!

Bij MOS en MOK hebben we steeds enkele Calathea’s in het aanbod. Spring dus zeker eens binnen om jouw favoriete exemplaar uit te kiezen.

Leave a Reply